2009. február 23., hétfő

Foden Concrete Truck (1968)

Végre sikerült beszereznem az egyik kedvenc régi Matchbox-om! Ez a Foden truck nem tudom miért de nagyon tetszik. Amikor megjött és kicsomagoltam eléggé meglepődtem mert képen számomra sokkal nagyobbnak hatott mint élőben. Most nem írom le a konkrét Foden történetet csak annyit hogy ez a márka eredetileg angliai de amerikában Kenworth és Peterbilt míg európában DAF liszenszet használ és 2006-ban ünnepelte a 150.-ik évfordulóját.
Szóval ez a kicsi mixer annak ellenére hogy milyen régi nagyon részletes de már nem is lepődtem meg annyira a korábbi (Opel Diplomat, Mercury Park Lane) régiségek láttán. Először is az orrát vettem szemügyre. A Foden felirat nagyon penge az elején de ha a többi részletet is meglessük láthatjuk hogy minden szépen ki van dolgozva mert a miniatűr rácsok is jól látszanak. A külső részletek egyébként mindenhol ilyen szinten vannak jelen mert a mixer kezelőszervei is szépen látszanak az autó oldalán. A dob forgatómotorjának is jutott a sűrű rácsosból ami ismét csak iszonyat jól mutat. Mivel ez a jármű még abból a korból való ahol tudtak is valamit a játékok így ennek is van egy extrája. Ez pedig a menet közben magától forgó mixer. Nagyon jól átgondolt találmány. A második tengelyen találjuk a hajtását egy sűrűn menetelt műanyag személyében aminek köszönhetően szép lassan forog a dob menetközben pont mint az igazinak. Egyetlen hátránya hogy a hajtókerék fogazott és a nagyon síma felületen nem mindig tud forogni vagy ha igen akkor kicsit hangos. Egyébként a kemény felületen észrevehető hogy kicsit megemeli az első tengelyt de attól még leérnek az első kerekek és tudnak forogni. Ágyon viszont hibátlanul működik!! Rengeteget szoktam játszani vele mert nagyon leköt ez a precizitás. Mostmár abszolút értem azokat az embereket akik csak ezeket a régebbi szériákat gyűjtik. Ja majdnem elfelejtettem hogy beltér nincs!

Sok-sok részlet!! Imádom...


Jól néz ki és sok a kereke


Jók a kezelőcuccok


De itt jobban látszanak


Itt meg a rácsos van


A szerkezet lelke


Hasonló élőben is

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű. Asszem én is veszek majd egyet valamikor... :-)

AndrewBoy írta...

Biztos nem fogod megbánni!

Névtelen írta...

Szia!Gyönyörű!Egy illyennek is helyet kellene már foglalnia a polcomon...

Ikarus 256 írta...

Szép darab, az biztos! Ez a forgó tartály jobban tetszik, mint a Rolamatics-ok pörgő alkatrészei. A meghajtást szerintem szőnyegre találhatták ki a menet végén lévő fogazásból ítélve.

Sam. Joe írta...

"Most nem írom le a konkrét Foden történetet"
Miért is nem? 8-]

AndrewBoy írta...

Látom mindenkinek tetszik a Foden. A szőnyeges dolog elég jó ötlet! A Foden history-t azért nem fejtem ki mert nem találtam túl sok infót meg konkrétan erről a típusról szerettem volna valamit de utólag pótolom hogy 2ütemű dízel motorja van. Ezen kívül nem találtam semmit. Azért a képért is megszenvedtem... Azon kívül is csak egy volt az is nyerges szóval cinkes vagy rossz helyen kutattam. De akkor még annyit hozzáfűzok hogy a gyárat 1856-ban Edwin Foden alapította és kicsi cégként kezdte. :)

Névtelen írta...

Youtube-n sikerült elfogadnom a barátnak jelölésed? Mert nekem nem jelzi ki :S

AndrewBoy írta...

Nemtom mert a spanok közt nem vagy fenn és csak annyit ír h invited... Lol :S

Névtelen írta...

Akk bejelölnél még1X? Hátha én csesszintettem el vmit...

AndrewBoy írta...

Nemtudlak mert invited van tehát lehet h hamarosan megjelensz. Remélem... :D

Névtelen írta...

Jaaa :D Én is remélem :D

AndrewBoy írta...

Hazajöttem és plusz infó még nincs

Névtelen írta...

:S