2010. március 8., hétfő

Lada 2101 & 2102 - Orosz modell

A várva várt Lada poszt. Ezt elsősorban a 2101 és 2102-es Ladáknak szánom mert a többi egyéb Ladát majd a későbbiekben szeretném bemutatni nektek.
Én személy szerint imádom őket. Nagyon nagy kedvencem és feltett szándékom hogy majd beszerzek egyet magamnak hobbi célokra. Lelki szemeimmel már látom is...
Az igazi autót szerintem nem kell bemutatni senkinek sem mert nincs sok olyan ember aki így vagy úgy ne találkozott volna velük. Eredetileg az 1967-es Év autója a Fiat 124-es liszensz változata. Nem túl sok dolgot változtattak rajta. Annyira alakították át hogy az Orosz időjárást jól viselje. Kicsit emeltek rajta és a hátsó tárcsaféket dobra cserélték és egyéb hasonló. A korábbi modelleknek még kurblijuk is volt. Kipróbálnám milyen fless az utcán kurblival indítani az autót. Nekünk is volt régen egy fehér Ladánk de már nem emlékszek rá hogy 2101 vagy 21011 volt-e. Elég régen volt már mert akkor még extra kicsi voltam így nem is nagyon emlékszek rá. Amikor eladtuk néhányszor még láttam de az sem most volt.
Néhány évvel ez előtt unokatesóm letette a jogsiját és vett egy fehér 2101-est. Sajnos már nincs meg de tök jól jártam mert hamarabb megvette mint ahogy megkapta volna a jogsit így én vezettem először. Azt kell mondanom hogy nagyon penge volt. Annak ellenére hogy mára már 30 éves múlt nem lehetett érezni rajta. Nekem is az tetszett a legjobban amit minden Ladás imád és az nem más mint a váltó. A teljesítménye sem volt rossz. Nekem pont elég mivel nem vagyok egy száguldozós típus. Autóval nem. Azzal az autóval rengeteg élményünk volt. Az első csúszások meg ilyesmi de gondolom ezt sem kell bemutatni. Unokatesóm nem bánt vele kesztyűs kézzel de respekt mert szépen bírta.
A Ladás dolgoknak még nincs vége. A családban még mindíg van egy piros 2101 szerencsére. Ez az autó a nagypapámé. Vele még nem mentem (mármint az autóval :D) de feltett szándékom hogy egyszer rákérdezzek hogy elvihetem-e. Elég jó állapotban van a korához képest!
Szóval akkor térjünk rá a kicsikre. Ezek az 1/43-as Ladák számomra nagyon sokat jelentenek. Még óvodás voltam amikor a legelsőt megkaptam. Nem is emlékszem pontosan mikor kaptam. Az egy nagyon ritka darab volt mert 2102-es rally festésű autó volt de szürke alapon. Nagyon sokáig megvolt de sajna jónéhány éve volt egy csúnya incidens ahol eltűnt. Azóta próbálom pótolni szegényt de sikertelenül. Itt nálunk van egy tag aki ilyen kicsi Ladákkal foglalkozik. Tőle is próbáltam segítséget kérni de szabályosan kioktatott hogy olyan autó nem létezik. Van egy weboldala is de nem hirdetem mert nem érdemli meg. Mivel öreg autó volt és kicsi voltam ezért egy idő után feladta a harcot az ablaka ami a csomagtérfedelet tartotta és eltört így külön lett tartva a csomagtérajtó nehogy elvesszen. Mára csak az az egy darabja maradt meg és eléggé szürke.
Azóta szerencsére van már pár egyéb Lada. Mivel a Szürke egyike volt az első autóimnak nagy szerelmese lettem az Orosz csodáknak. Rengeteg van belőlük itthon. A szüleim mindig ilyenekkel leptek meg. Már régebben sem kellett árválkodnia a Szürkének mert a következő Lada mellette a fehér 2102-es lett. Utána jött a piros 2101 (szintén a Közlekedési Múzeumból mint a mostani leveles Szürke) majd a kék tetőcsomagtartós 2101 amit már én vettem pár éve itt Szegeden. Ez volt az első amit saját pénzből vettem. Utánuk jött a kék "Könyvek" feliratú 2102-es. A legújabbak között van egy kék kombi meg a nemrég bemutatott sötétebb Szürke 2102. Ja és most ez a nem is tudom milyen színű 2101 ami Észtországból jött.
Mindeközben kisiskolás koromban kaptam pár hiányos modellt is. Őket most próbálom összerakni összeszedett alatrészekből. A beszerzésben Max Paransky segített. Ő is nagy Orosz autó gyűjtő és van pár alkatrésze is. Ezdáig nála láttam szürke rally Ladát de sajna nem eladó. Ő lenne az. Ja ha tudtok esetleg hiányos autókat vagy csak alkatrészeket szívesen rárepülök! :)
Na mostmár térjünk a lényegre. Az autók korábbi verziói nagyon jól lettek összerakva. Az újabbak mint pl. a Könyves már nem. Ezeket az újakat arról lehet felismertni hogy elöl már van rendszámtáblájuk. Ezeket nem érdemes 4000 Ft-nál drágábban megvenni. Nagyon érdekes hogy minél később gyártott a modell annál rosszabb. Ezt ténylegesen lehet érezni a súlyán a rugózásán és a gurulási hangján. Ez elsőre hülyeségnek tűnik de tényleg így van. Amikor megjött a könyves Lada és a kezembe fogtam már sántított. Nem azt az eredeti érzést adta. Az ablakai is színezettek. Amikor elgurítottam azt hittem rosszul leszek. A régiekhez képest sokkal keményebb a rugózása és ezt teljesen érezni lehet a gurulásán. Nincs olyan eredeti suhanós hangja. Az új Szürkének nincs rendszámtáblája de annak már kemény a rugózása szóval neki sincs eredeti feelingje. Simán sorba lehet állítani őket gurítás alapján. A legjobbak a hiányos Ladák mert ők annyira régiek hogy nyikorognak menet közben. A rendes tipikus Oroszautó nyikorgás. A legújabb Észt Lada szerencsére elég öreg így tuti menet közben de ő nem nyikorog.
A kereken rendes gumiabroncs van. Érdekes megoldásuk a kerekeknek mert a felnit a gumi fogja rá a tengelyen lévő "felnire" így nincs esztétikai gond a kerekekkel és ráadásul gumik is. Kiváló megoldás.
A karosszéria kidolgozottsága is elég jó. Minden lényeges részlet szemrevételezhető sőt nyílik az autók eleje és hátulja is. Elöl látszik a penge kis motor hátulra meg lehet pakolgatni. A motor és a csomagtér is elég részletes szerintem. A motorháztetőhöz van egy kis mélyedés aminek a segítségével könnyebben lehet nyitni. Mindkét nyitható elem belső fele is kidolgozott azaz nem csak sima fém hanem van rajtuk egy kis minta mint az eredetin. Elöl az autók hűtőrácsán van egy pici Lada jel is. Kicsi hiányosság a külsőn hogy a kilincsek nagyobbak picivel mint kéne. A lámpákon sincs semmi különleges. Elöl egyben van a hűtőráccsal hátul pedig különálló piros műanyag amin az eredetire hajazó textúra is van. Az első és oldalsó indexek a karosszériára vannak öntve és nincsenek kifestve ugyanúgy mint hátul a macskaszemek.
A belső kidolgozottsága is korrekt. Az ülések és a műszerfal különálló elemek. Sőt a műszerfal két elemből áll mivel van a felső része és egy alsó ami más színű plusz a kormány. Az ülések is rendelkeznek mintával. Ezek is külön vannak rögzítve az alvázon levő műanyagra. Az első üléseknek annyi hiányosságuk van hogy a hátsó részük vékony az az nem egy vastagságú az egész. Ami még kimaradt a belső térből az a váltókar és a kézifék karja. Mivel eredetileg játéknak szánták őket ezek annyira nem is hiányoznak szerintem.
Szóval nagyjából ennyi. A kisautók mellett még gyűjtöm a Ladás könyveket is. Azok is rengeteg érdekes információt tartalmaznak az autóról. Ha egyszer lesz igazi Ladám biztosan nagy hasznát veszem addig meg bővítem velük az autós/motor könyvtáramat illetve a tudásomat.Tetőcsomagtartós

Nem illeszkedik túl pontosan

Ilyen a motorja

Piros 2101

Fehér 2102

Csak így lehet teljesen kinyitni

Naplementében
Kicsit közelebbről
Oldalról

Kicsit bent vannak a kerekei

A kéknek ritkább kereke van

Ilyen a hátulja

Tuti a lökhárító

A Szürke csomagtérajtó
A hiányos 2102 amit Anyu fújt le

Otthoni munka

A 2101 alváz

Karosszéria nincs
Nem lesz könnyű összerakni őket

A festés nem mindenhol tökéletes

A kombi hátulja

Jól áll neki a világos szín
Lada jel

Laptopon

A dobozka mellett

Sokféle színű lehet a belseje

Ez pl. kék

Tetszik

Jól látszanak az indexek

Jól lehet fotózgatni őket
Az új széria egyik darabja

Rendszámtáblával

Jó a színe

Szerintem ront rajta a rendszámtábla

Ennek a festése a leggyengébb

Párban

Párban 2

Kékek

Könyvtáros
A legújabb szerzemény

Ez a kedvencem
Macskaszemek is vannak

Ilyen alulról

A katicák a teszterek

Itt jóval nagyobb a hely

Fényes - Matt
Jól mutat

Minden szögből

Közelről a hátulja

Csoportkép
Ladás szakirodalom gyűjtemény

4 megjegyzés:

RÁJEN írta...

Azannya, Ladás megaposzt! :) Grat, nagyon szép gyűjtemény. Orosz modellből annak idején nekem csak két Moszkvics volt, a Lada csak vágyálom maradt, de egyszer majd még bepótolom, ahogy a többi gyerekkori vágyott tárgyat is szép lassan...

AndrewBoy írta...

Köszönöm szépen! Majd valamikor teszek fel egy képet a többi autókáról is, mert van még pár szép darab.

Névtelen írta...

Helló!

Engem is megfogott ez a Lada poszt! Egész kiskoromtól fertőzött vagyok, hál' Isten pajtásnak, és természetesen Édesapámnak, Édesanyámnak, és mindenkinek, aki szereti! :-) Itt a mi gépünk:

http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=39435

Közte nekem is vannak képek a modelljeimről, ezek azóta egy Ezerkettes Kombival bővültek, amit az Oldtimer Expo-ról vadásztam, cimbora közreműködésével. Az orosz retroautós sorozatba tartozik, nem nyílik semmije, de nagyon korrekt, szép piros! Az itthoni retroautókat szintén gyűjtöm. És ma vettem meg a fehér Ezerkettest. Még mindig jó hangulata van felnőtt fejjel is ennek az "újság mellé egy autót" ötletnek! Tudnak ezek a kínaiak, ha akarnak! :-) Szintén jóbaráttal gyűjtjük a Hot Wheels-eket, Matcboxokat, már jelentős áradat van belőlük. És szerencsére nem a műanyag, fluoreszkáló színű noname izékből... :-) Volt egy feelingje hónapok alatt összeszedni TESCO és / vagy madaras TESCO áruházakból, cicicenterek játékboltjaiból... Kedvesen gondolok az ott eltöltött órákra, bizony. Most egy kis akaratlan szünet van. De már itt-ott látunk 2010-eseket. Csak ez már nehezebb eresztés lesz, minden szempontból... Majd kiderül! Meg a Szellemirtós kombit most szúrtam ki nálad, király nagyon! Otthon összeállt a polcrendszer, jó végignézni mindennap a még becsomagolt kisautókon! Egyre büszkébb vagyok, hogy jókor voltunk jó helyen! Így is viszonylag rövid idő alatt tettük magunkévá ezt a sok kis kincset. Egy érdekesség: ennek a cimborámnak van egy eredeti orosz régi Csajkája. Jó oroszosan nehéz fém modell, szinte 100%-os állapotban, csak meg kell tisztítani, amire nemsokára sor kerül. Igazi gyöngyszem! Ezért nagyon-nagyon irigylem! :-)
A blogodhoz meg önmagában gratulálok, hihetetlen jó, igényes, szép, tartalmas, ... stb. Megbecsülendő, hogy van ilyen! Nem találom rá a szavakat! Sok szép munkát és kitartást kivánok neked ehhez (is)!Üdv: Nagy Attila (AttiLADA)

AndrewBoy írta...

Köszönöm szépen! Pengék a cuccaid neked is! A könyveket irígylem nagyon! :) Egyébként a Retroautós soroztra én előfizettem, eddig mind megvan, bár még nem jelentettem be itt a blogon! :) Azokról is szépen lassan felteszek pár fotót, és infót! Köszönöm, hogy ilyen szép kommentett írtál!

Üdv, András