2011. április 28., csütörtök

Tatra 815 (Monti System)

A legújabb szerzeményem ez a rally-dakar Tatra. Eddig még nem esett szó a témáról de ha már így itt van akkor megjegyzem hogy ezeket a Tatra teherautókat nagyon szeretem. Van is pár belőle itthon kicsiben szóval még találkozhattok velük párszor! Egyébként a Vaterán találtam és azonnal le is csaptam rá. Valamivel kisebb mint 1/43 a méretaránya és full műanyagból van kivéve persze a tengelyeket. Ezt a modellt a Monti System gyártotta. Többféle modellt is gyártottak (pl. Liaz teherautókat is) és az a legjobb az egészben hogy összerakósak. Nem túl bonyolult mert csak pattintgatni kell meg matricázni de jó móka összerakni őket. 
Szóval a pirosat most vettem készen. A 80-as évekből valamelyik dakar Tatra-t mintázza. A kidolgozottsága szerintem teljesen korrekt annak ellenére hogy nem kimondottan modellnek lett szánva. A részletek nagytöbbsége megvan de mivel ezek a modellek ugyanarra az alapra épülnek ezért természetesen nem tökéletes másolata az igazinak. Az alváz meg a fülke teljesen megegyezik a katonai verzióéval szóval itt csak a bukókerettel és az alacsony ponyvával lehetett operálni de szerintem teljesen jó lett. Érdemes megfigyelni hogy a különböző illesztéseket milyen sokoldalúan használták fel! Például a tetőn lévő lukak a katonain a villogókat tartják de a rally verzión például a bukókeretet illetve a lökhárítón is ugyanez a helyzet csak a szélterelővel. Hátul már nincs sok ötletes dolog mert a ponyván kívül minden megegyezik rajtuk. Érdekes dolog a dakar verzión hogy elméletileg nyitható a hátulja csak nem nagyon lehet benyúlni hogy ezt megvalósítsuk. Mindkét modell legérdekesebb része a hátsó kerekeken található talp. Valós fotót/képet nem találtam róla de valószínűleg plusz felület hogy könnyebb legyen kijönni a ganéból/homokból. 
A katonai verzió már kicsit hamarabb meglett mivel még kicsi koromban kaptam. Elég sokat játszottam vele mert a forgótalpnak a csatlakozása már kicsit kifehéredett. Szerencsére egyéb baja nem esett mert vigyáztam a játékaimra és ennek köszönhetően nagyon szépen meg is maradt. 
Ebből a Monti System autókból van még pár szóval hamarosan velük is találkozhattok! Azok se lesznek gyengék!

 Sok plusz lámpa van a kereten
 Érdekes a Csehszlovákia felirat
 Igazi terepjáró
 Matricák nélkül nem lenne az igazi
 Nagyon szépen lettek feltéve a matricái
 Tükrei is vannak
 Szartaposóval
 Katonai gép
 Hiányzik az egyik talp
Levehető a ponyva
 Egymás mellett
 Az alap ugyanaz
Ilyenek alulról

11 megjegyzés:

porsche írta...

Gyerekkori haverom szokott kapni anno a szlovák rokonoktól ilyet, mindig is irigyeltem tőle, főleg a Favoritot. A mostani börzén "elég sok" volt mindkettőből.

AndrewBoy írta...

A Favo nekem is kéne... Majd mostmár valamikor elmegyek egy ilyen börzére ha időben megtudom mikor van! :D

porsche írta...

Börze időpontok:
http://norev.hu/index.php?data[mid]=81

A bal oldalt látható Tatra tutira meg volt havernak:
http://www.automodellvasar.hu/wp-content/uploads/2011/03/borze-2011.02.13-009_1024x768.jpg

AndrewBoy írta...

Zsír, köszönöm szépen! A kép nagyon fless, van minden! Egyébként ott a Liaz Dakar van, de az is kéne, ha már a Tatra megvan! ;)

Névtelen írta...

Üdv!
Nekem lenne 30 db ilyen Monti modellem, amitől nehéz szívvel, de megválnék. Érdekelne valakit?
haroldka80@freemail.hu

AndrewBoy írta...

Helló! Engem érdekelne, küldhetsz pár képet, meg árakat! Köszi, Andrew

Mrk írta...

Hello! A tatran mi az a "szartaposó"?

AndrewBoy írta...

Nehéz terepen, vagy laza talajon ennek a segítségével emeli ki magát a "szarból"! Pl. régen volt is videón, ahogy a Dakar Tatra ennek a segítségével kűzd a homokban.

Mrk írta...

Gondoltam hogy valami ilyesmi, de sosem láttam ilyet.
köszi a választ.
(Ja, jó az oldal....)

AndrewBoy írta...

Köszi szépen! :) Nemsokára teszek fel újdonságokat!

Mrk írta...

Remek! Figyellek majd ;),

Matchboxmemories-ről keveredtem ide, oda pedig édesapám gyerekkori (1956) játékai miatt. Ha gondolod, csekkold a memories-on, "corgi toys" címszó alatt, "Márk gyűjteménye címmel" látható....

üdv!, Márk